RUH-ZİHİN-BEDEN BİRLİKTELİĞİ/DENGESİ


1. RUH: Ne hissedersek O’yuz.

2. ZİHİN: Ne düşünürsek O’yuz.

3. BEDEN: Ne yersek, ne içersek, ne hareket yaparsak O’yuz.


• İnsan sadece bedenden ibaret DEĞİLDİR! Ruhu, zihni ve bedeniyle bir bütündür ve ancak bu bütünü algılayabilirsek yaşamdan bahsedebiliriz.

“Görmeyi öğrenin, her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu fark edeceksiniz” Leonardo Da Vinci Bütünsel Bakış Açısı; ruh, zihin ve beden arasındaki ilişki tek yönlü değildir, tarif edilenin aksine fiziksel ya da mental bir rahatsızlık da kendini duygu durum bozukluğu ya da iç motivasyon eksikliği ile gösterebilir. İşte tüm bu nedenlerle sağlık kavramı bütünsel olarak ele alınmalı ve varlığın her üç unsurunun da uyumu, dengesi ve iyiliği birlikte gözetilmelidir.


Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı; "Sadece hastalıklardan ve mikroplardan korunma değil, bir bütün olarak fiziki, ruhi ve sosyal açıdan iyi olma hali" olarak tanımlar.

• Stres, huzursuzluk, mutsuzluk, karamsarlık, güven ve özgüven sorunu, nefret, öfke ve korku gibi çoğaltabileceğimiz olumsuz duygu durumları vücudu hastalıklara karşı savunmasız hale getirmektedir. "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" sözü sağlığın bütünlük yapısını net bir şekilde ortaya koyduğu gibi sağlıklı insan mutlu, neşeli ve barışçıldır. Bu ruh hali zihin ve beden sağlığını da etkilemektedir.


“Yaşamak dünyada ender rastlanan bir şeydir. Çoğu insan sadece varlığını sürdürür.”
- Oscar Wilde