Konfabulasyon

Konfabulasyon (Confabulation)

Konfabulasyon kelimesi, köken, latince olan 15. Yüzyıla kadar giden "fabulari" sözcüğünden türetilmiştir. Başka dillerde de benzer yapıda kullanılan sözcük İngilizce'de "sohbet,havadan sudan konuşma" anlamına gelmektedir. 

Dilimize "masallama" olarak kazandırılmış ve psikiyatriye dahil edilmiştir. La fontaine'den bildiğimiz hikayeler de " fabl " olarak adlandırılır. 

Psikiyatride ise neredeyse yüz yıldır klinisyenlerin dikkatini çeken konfabulasyon, bilinçte herhangi bir etkilenme olmaksızın, bellekteki boşluğu doldurmak amacıyla, kendiliğinden ortaya çıkan, gerçek dışı öyküler uydurma, masal anlatma ihtiyacıdır. 

Konfabulasyon nedeni olarak, anterior kommünikan arter yırtılması, kapalı kafa travması, amnezi hastalığı, alzheimer hastalığı, beyin tümörleri, enfeksiyonlar gösterilmekte. Hatta multiple skleroz'larda da konfabulasyon çıkabileceği ifade edilmektedir. 

Kısacası bu hastalığa, hafızadaki bir boşluğu gerçek sanılan uydurma bir şeyle kapatmaktır veya sahte anıların kendiliğinden üretilmesi diyebiliriz. Çoğu sayfada Mandela Etkisi hakkında bilgi verilirken, oluşma sebebinin de bu hastalık olduğundan bahsedilir. Vikipedi gibi bilindik sayfalarda da buna rastlayabilirsiniz. Bunlara henüz ispatlanamamış bir teoriler topluluğu denilebilir.