İnanç;
Gerçekte kesin olan bir şeyin kanıtlanması için deneysel kanıtlar olsun veya olmasın bir kişinin zihninde doğruluğunu kabullenmesi durumudur. Diğer bir tanımı ile; "İnanç, kesin olduğunu kavrayamadığımız bir şeyin kesinliğidir."
R.W. Emerson inanç hakkında; "İnanç, ruhun onayladıklarını kabul etmekten ibarettir; inançsızlıksa onları yadsımaktan." demiştir.
İnanç insana, insan olma özelliğini kazandıran temel yapılardan bir tanesidir. Sadece insana özgü bir olgudur. Korkularımızın ve yok olmama arzularımızın ortaya çıkardığı bir olgu değildir. Ancak bunlar inancımızı tetikleyen unsurlardır.
Din ;
Genellikle doğaüstü, kutsal ve ahlaki öğeler taşıyan, çeşitli ayin, uygulama, değer ve kurumlara sahip inançlar ve ibadetler bütünüdür. Türk Dil Kurumu sözlüğünde din; "Tanrı'ya, doğaüstü güçlere, çeşitli kutsal varlıklara inanmayı ve tapınmayı sistemleştiren toplumsal bir kurum, diyanet" ve "Bu nitelikteki inançları kurallar, kurumlar, töreler ve semboller biçiminde toplayan, sağlayan düzen" şeklinde tanımlanır.
Diğer bir deyişle din; kutsal olana, bir felsefeye ya da düşünceye yönelik inancın sistematize edilmiş halidir, toplumsal bir kurumdur. Bu açıdan inancı kapsamaktadır.
Aradaki fark ise ;
Din; kurallar ve doğruluğu kabul edilen hikayeler ve yargılar bütünüdür. İnanç ise (dinle alakalı bağlamda kullanıldığında) bir dinin parçası olan "kabul edilen hikayeler ve yargılardan" şüphe duymamaya denir. Din bir sistemdir, inanç ise bir olgu. Din kişinin seçimidir, inanç ise her canlı için ortaktır ve her canlı inanır. Bu yüzden dinsiz olabilirsiniz ancak inançsız olamazsınız. Dünya üzerinde yaklaşık olarak 7 milyar insan, 300 kadar din var. Örnek verecek olursak; bir ateist bu 300 dini yok sayıyorsa, bir müslüman da 299 dini yok sayıyor. Ama bu bir müslüman ve bir ateist ile birlikte 7 milyar insan inanır, inançlıdır.
*
Sokrat'a göre ; "Her günah, içinde kuşku olmayan ölü bir inanç yüzünden işlenir." , Unamun'a göre; "İçinde kuşku olmayan bir inanç, ölü bir inançtır." , İbn-i Sina'ya göre ise; "Hiç kimse görmek istemeyenler kadar kör değildir."
*
Sokrat'a göre ; "Her günah, içinde kuşku olmayan ölü bir inanç yüzünden işlenir." , Unamun'a göre; "İçinde kuşku olmayan bir inanç, ölü bir inançtır." , İbn-i Sina'ya göre ise; "Hiç kimse görmek istemeyenler kadar kör değildir."