KARMA


KARMA NEDİR?

    Karma; Sanskrit dilinde "yapmak,bir fiilde bulunmak" anlamındaki "kri" sözcüğünden türetilmiştir. Karma sözcüğü farklı sözcüklerle birlikte kullanılarak, "karma yasası, karmik plan, karmik telafi" gibi farklı anlamlara gelen terimlerin oluşturulmasında kullanılmıştır. Hinduizm, Budizm, Jainizm, Taoizm, Sihizm ve Teozofi' de var olan bir inanıştır. Karma; enerji yasasında, felsefede ve din görüşlerinde sıklıkla duyduğumuz bir kelimedir.

    Karma; etki-tepki, sebep-sonuç kavramlarının bu hayatınız ve diğer hayatınız üzerine uygulanış şeklidir. Newton yasasına eşdeğerdir. Her eylemde eşit ve zıt bir tepki vardır. Nasıl siz bir nesneye kuvvet uyguladığınızda aynı oranda tepki ile karşılaşıyorsanız, tüm davranışlarınızın sonuçlarının da aynı oranda ve düzemde bir tepki oluşturacağı inancını ifade eder. Düşündüğünüzde, konuştuğunuzda veya hareket ettiğinizde buna göre tepki verecek bir güç yaratırsınız. Yaptığınız küçük bir iyilik birçok başka hayatı etkiler ve son olarak size tekrar iyilik olarak döner veya tam tersi kötülük yaptığınızda kötülük bulursunuz.

    Türkçemizde; "ne ekersen onu biçersin" ve "iyilik yapan iyilik bulur", İngilizce'de ise; what goes around comes around" gibi deyimlerle veya "kınamayınız, kınadığınız şey başınıza gelmedikçe ölmezsiniz" ve "insan ayıpladığını yaşamadan ölmez" gibi Hadis-i Şerifler ile ifade edilmiş bu felsefenin özünde "her şeyin birbirine bağlı olduğu ve tek olduğu" yatar.