Simya


ALCHEMY (SİMYA)

Simya veya alşimi; Arapça'daki "al-kimiya" kelimesinden gelir, İngilizce'ye "alchemy" olarak geçmiştir. Hem doğanın ilkel yollarla araştırılmasına hem de erken dönem bir ruhani felsefe disiplinine işaret eden bir terimdir. Değersiz maddeleri altına çevirme, bütün hastalıkları iyileştirme ve hayatı sonsuz biçimde uzatacak iksir bulma uğraşlarına Simya, bu işle uğraşanlara Simyacı denir.
Simya; kimya, metalurji, fizik, tıp, astroloji, semiotik, mistisizm, spiritüalizm ve sanat'ı bünyesinde barındırır.
Simya ile en az 2500 yıldır uğraşıldığı bilinmektedir. Simya ile ilk olarak Mezopotamya, Antik Mısır, İran, Hindistan ve Çin'de uğraşılmıştır. Klasik Yunan döneminde Yunanistan'da, Roma İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyada, önemli İslam başkentlerinde ve daha sonra 19. yüzyıla kadar Avrupa'da simyaya ilgi duyulmuştur.
Simyagerlerin bazılarının kaçık veya şarlatan olduğu düşünülse de,
 bir çoğu entelektüel akademisyenler ve önemli bilim adamlarıdır. Bilinen ünlü simyacılar; Isaac Newton, Robert Boyle, Paracelsus, Edgar Cayce, Arnaldus De Villa Nova, Cabir Bin Hayyan, El-Razi, İbn-i Sina, Thomas Norton, Denis Zachaire, John Dee, Albert De Bollstaedt, Paulo Coelho ve  Henrig Brand'dır.
Isaac Newton, 17.yüzyılda matematikçi, bilim adamı ve ayrıca simyacı olarak bilinen bir sanat tutkunudur. 1727 yılında, ölümünden sonra konu ile ilgili milyondan fazla kelime yazılmasına rağmen Royal Society "basılmasına uygun değildir" demiştir. Kağıtları, 20. yüzyılın ortasında yeniden keşfedilmiş ve akademisyenlerin çoğu artık Newton'un önde gelen bir simyacı olduğunu kabul etmişlerdir. Aynı zamanda ışık ve yer çekimi teorisi, Newton kanunları için ilham onun simya çalışmalarından geldiği belirginleşmektedir.
Simyagerlerin en çok bilinen iki hedefi;
madenlerin altına dönüştürülmesi ve bütün hastalıkları iyileştirecek ve hayatı sonsuz uzatacak "pancea" (ölümsüzlük iksiri) yaratılmasıdır. Orta Çağ'dan itibaren Avrupalı simyagerler hem madenleri altına çevirecek hem de ölümsüzlük iksiri yaratılmasında kullanılacak efsanevi bir madde olan "felsefe taşı"nın (philosopher's stone) bulunması için büyük çaba sarfettiler. Yüzyıllar boyunca büyük saygınlık gördüler ve destek aldılar. Bu saygınlığın ve desteğin nedeni kimya ensdüstrisine yaptıkları katkılardı. Bu katkılar arasında; barutun keşfi, madenlerin test ve rafine edilmesi, metaller üzerinde çalışmalar, mürekkep, kozmetik, boya üretimi, deri boyanması, seramik ve cam üretimi, likör ve esans üretimi vb. sayılabilir. (Avrupalı simyagerler arasında "aqua vitae" (Ab-ı hayat, Bengi su, Hayat Suyu) üretiminin de popüler bir deney olduğu düşünülmektedir.)


  FELSEFE TAŞI
   (Philosopher's Stone)

Simya ilmine göre dokunduğu her nesneyi altına dönüştüreceğine inanılan taş. Kimya bilimine göre herhangi bir maddeyi altına dönüştürmek mümkün değildir. Zira altın bir bileşik değil bir elementtir. Bu taşı elde edebilmek için birçok formül ve deneme yapılmıştır. Bu çalışmalarla altın elde etmekte başarısız olmuşlardır elbette ve bu taş icat edilememiştir. Fakat modern kimyanın temellerinin atılmasına vesile olmuşlardır.
"Felsefe Taşı" iç (ezoterik) simyada dış simyadakinden farklı olarak yorumlandığından, farklı bir anlama gelir. Ayrıca J.K. Rowling'in yazarı olduğu Harry Potter serisinin ilk kitabı Harry Potter ve Felsefe Taşı'nda adı bolca geçmektedir. Kitaba göre Simyacı Nicolas Flamel taşı bulmuş ve 666 yaşındadır. Lord Voldemort bu taşın peşine düştüğünden ötürü eşi Perennelle Flamel ile ölümü seçer.


NİCOLAS FLAMEL
(d. 1330 - ö. 1418?)

15. yüzyılda yaşamış Fransız simyacı. Simyacıların iki büyük düşü olan ölümsüzlüğü ve Felsefe taşını bulduğu iddia edilir. Abraham adlı Yahudiden aldığı gizemli bir kitaptan bilgilerini elde ettiği söylenir. Harry Potter'dan ünlü manga/anime serisi Full Metal Alchemist'e kadar pek çok eserde göndermeler yapılan Flamel'den Dan Brown'ın eserlerinde de "Sion Tarikatı'nın 8. Büyük Üstadı" olarak geçer. 1418 yılında öldüğü ve gömüldüğü söylenir fakat mezarı açıldığında bulunamamıştır. 1700'lü yıllarda dönemin simyacıları tarafından görüldüğü ve kaçtığı rivayet edilir. Ve bu da Flamel'in yaşadığına işaret olabilir. 2014 yılı ABD yapımı Derin Kabus ( As Above, So Below) filminde de kendisi ve felsefe taşından bahsedilir.