Astroloji II

Burçlar (Horoscope)?

Burç; insanın doğum anında güneşin hangi pozisyonda olduğunu gösteren göksel bir alanın sembolik ifadesidir.

* * *
 
    Şu an astrologların büyük bir bölümünün kullanmakta oldukları burç tarihleri M.Ö. 2000 yılına, Babilliler tarafından oluşturulan burç sistemine dayanmaktadır. Oysa ki burçların tarihleri her gün çok yavaş bir şekilde değişmektedir. Bu değişimin nedeni astronomide "gündönümünün devinimi (precession of the equinoxes)" olarak bilinir.
   M.Ö. 2000 li yıllarda Babilliler, 21 Mart'a denk gelen bir günde Güneş'in Koç burcunda olduğunu tespit etmişler ve bu tarihin üzerinden 4000 yıl geçmiştir. Her yıl yirmi dakikalık gecikmeyi göz önünde bulundurursak, o günden bu zamana yaklaşık 57 gün ( 2 ay kadar ) gecikme olduğunu hesaplarız. Astrologların burada bir başka hareketi ise 21 Mart'ı Koç burcunun başlangıç noktası olarak kabul etmesidir.

* * *


2016 yılında ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA "yeni burç tarihleri" ni açıklamıştı.
Bir süre gündeme gelmiş olsa da astrologlar kullandıkları burç tarihlerini değiştirmediler ve kullanmaya devam ettiler.
   NASA, Dünya'nın yörüngesel salınımı değiştiği için burçların tarihinin de değiştiğini açıkladı ve 12 burcun tarihlerini güncelleyerek gökbilimciler yani astrologlar arasında yeni bir tartışmaya neden oldu.
   Öte yandan astrolojide 12 değil 13 burcun var olduğu kanısı giderek güçleniyor. Bunlarla birlikte NASA web sitesinde Babillilerin eski anlatılarında 13. burç olan Ophiucus yani Yılan burcuna yer verdiğine değinmiştir.