Astroloji

                  Tarihçesi

   Yunanca "astro"(gezegen,yıldız) ve "logos"(söz,düşünce,us) kelimeleri ile oluşmuş "astrologos"; Latincede "yıldız bilimi" anlamına gelir. 

   Astroloji, insanlık tarihi kadar eskidir. Tarihçilerin araştırmalarına göre farklı uygarlıklar birbirlerinden bağımsız olarak astroloji ile ilgilenmiştir. Mezopotamya'dan başlayıp Yunan uygarlığında geliştirilip günümüze geldiği düşünülmektedir. İlk astrologlar bilinmese de, bulduklarını ilk kaydeden Kaldelilerdir. (Mezopotamya'da yaşamış eski bir devlet)

   Eski uygarlıklar, gezegen ve bunların hareketlerinin, insanların yazgılarını etkilediklerine inanırlar ve hükümdarlar alacakları kararlar için önce astrologlara başvururlardı. Bu dönem astrologlara "müneccim"(yıldız falcısı) denirdi. Ancak onların devlet işleriyle ilgili araştırmaları halka yaymaları yasaktı.

   Zodyak yani burçlar kuşağı ilk astrolojik kayıtlarda şimdikinden biraz daha farklıydı. M.S. 180 yılında büyük yunan matematikçisi ve astronom Ptolemy tarafından bugünkü şekline getirilmiştir. 

* * *

  Astroloji Nedir?

   Astroloji bir diğer adıyla yıldız falı; kişilerin geleceğini, doğdukları sırada yıldızların ve öteki gök cisimlerinin konumlarına bakarak yorumlayan, bilimsel gerçekliği olmayan bir uğraş dalıdır. Bu işle uğraşanlara"astrolog" denmektedir.

   Astrolojinin temeli, ana malzemesi Zodyak Haritası(yıldız haritası/doğum haritası)dır. 

   Doğum haritasının hazırlanması ve yorumlanması için astrolojik alfabedeki anahtar unsurlar derece olarak bölümlenmiş boş dairesel çark üzerine belli kurallara göre yerleştirilir. Daha sonra ise bunlar incelenerek, doğum haritasından topluca bir yorum çıkarılır. Doğum haritanız ; kim olduğunuz ve ne olacağınız konusunda evrenin size söyledikleridir.

* * *

Vedik (Hint) Astroloji
Yaklaşık 4000 yıl kadar önce Hindistan'da var olan Veda Uygarlığı'ndan günümüze kadar taşınmış okült bir bilimdir. Geçmişin ve şimdiki zamanın bilinmesine, gelecekle ilgili eğilimlerin saptanmasına yardımcı olur. Kesin hesaplara dayanan bu bilime "veda matematiği" de denir. Ay, Vedik Astrolojinin temel yapı taşıdır. Bir çok hesaplama, Ay'ın içinde bulunduğu konuma göre yapılır. Bu nedenle Ay Astrolojisi olarak da tanınmaktadır. Vedik Astrolojisi ile Batı Astrolojisi arasında 23,5 derecelik bir kayma vardır.




Uranyen Astroloji
   Klasik Astrolojide kullanılan gezegenlerin yanı sıra Uranyen Planet'ler veya Transneptünyen'ler olarak tabir edilen 8 adet hipotetik nokta (varsayımsal gezegen) ile gezegenlerin açı kombinasyonları ve orta nokta (midpoints) prensibi birlikte çalışır. Uranyen Astrolojide 360 derece kadran yerine 90 derece kadran tekniği temeldir.
   Uranyen Astrolojisinin yaratıcısı Alman astrolog ve matematik profesörü Alfred Witte (1878-1941), Astroloji Hamburg Okulu'nu kurarak kendi teorisini üretmiş, astrolojiye çağdaş ve farklı bir yorum getirmiştir. Uranyen Astroloji Almanya'dan sonra Amerika'da hızla kabul edilerek geniş şekilde uygulanmaya başlanmıştır.
   Uranyen Astroloji, gökyüzünde gezegenlerin birbiriyle yaptığı yerleşimleri simetri prensibini kullanarak ele alır ve gezegenler arasındaki ortak noktaları hesaplar. 

* * *